”Mine kanon” by Massoud Hassani

Ik heb ooit het filmpje “Mine Kafon design by Massoud Hassani” gezien via vimeo, en dit gaf mij echt het voorbeeld van iemand die doormiddel van kunst de wereld wil zien te verbeteren.

Kunst kan een manier zijn om een bepaalde situatie of mensen in een moeilijke positie wat kan verbeteren. Je kan jammer genoeg niet heel de wereld redden, maar door er al maar over na te denken en kleine stappen te nemen voeg je wel wat toe…

Massoud is geboren in Afganistan waar hij als kind vanuit eigen fantasie speelgoed maakte. Samen met zijn broers bedacht hij een racespel met zelfgemaakte ballen van verschillende lichte materialen, die doormiddel van de wind voortbewogen.
Zo zie je maar dat je met weinig eigenlijk best wat kan bedenken als je de fantasie er maar voor hebt.

Toen Massoud naar Nederland vluchtte kwam hij uiteindelijk op de design academy terecht waar hij begon na te denken over wat er verbeterd kon worden in zijn land van herkomst. Er zijn gebieden in Afghanistan waar veel landmijnen liggen waardoor mensen ledematen verliezen of zelfs overlijden.

Massoud wou een zo goedkoop mogelijke manier bedenken om hier wat aan te doen, landmijnen laten ontploffen en verwijderen kost namelijk veel geld, wat er niet is.

Zo dacht hij terug aan zijn kindertijd en de ballen die hij ”ontwierp”, deze bewegen namelijk verder op wind, en als je deze zwaar genoeg kon maken om een granaat mee te laten ontploffen zouden er geen mensen en veel geld nodig zijn om mensenlevens te redden.

Ik vind dit een mooi voorbeeld van social design en ik bewonder zijn manier van probleem oplossend kunst maken.

 

 

MineKafonvimeo

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s