Human Cosmetics by Tim van der Mee

Human Cosmetics. A soft and refreshing bar of soap for all skin types. Ingredients: human fat (from liposuction), water (aqua), orange peel oil, sea salt.

Menselijke liposuctievet dus. In zeepvorm. Human Cosmetics begon als schoolproject voor de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waarmee Van der mee wil onderzoeken hoe we menselijk afval kunnen gebruiken als hoofdingrediënt voor cosmeticaproducten. Ja, dat is ongelofelijk smerig, maar er zit ook best een interessante gedachte achter…

Hij las een artikel over hoeveel plastische chirurgie er tegenwoordig wordt gedaan en toen dacht hij: dan zal er ook wel heel veel vet overblijven. Daarnaast vind ik het een mooie gedachte. Iedereen vindt menselijk afval vies, maar als je het omzet naar een zeep, die juist bedoeld is om jezelf te reinigen, dan maak je er een heel krachtig gebaar van. Zeep als schoon ding van een vies iets. Er zit een soort poëtische waarheid in.

De meeste mensen weten dit niet, maar veel van onze cosmetica wordt nog steeds gemaakt van dierlijke stoffen. Zo worden vermalen insecten gebruikt in nagellak, en in Amerika wordt er bijvoorbeeld zelfs nog hondenvet gebruikt voor body lotions. Eigenlijk zitten er heel veel stoffen in cosmetica waarvan we niet eens weten dat het dierlijke stoffen zijn, omdat ze een algemene naam hebben. Keratine in shampoo’s is bijvoorbeeld gemaakt van de haren en hoeven van paarden. Hetzelfde geldt voor cystine, dat wordt gebruikt in moisturizers en bodylotions – dat wordt ook van dierenharen gemaakt. Verder is veel zeep gemaakt van rundervet of lard, het vet van varkens. Hij wil hiermee een statement maken, dat mensen zich meer bewust worden van dat feit. We vinden het wel raar als we menselijk afval verwerken, maar niet als er dieren voor worden doodgemaakt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s