Meet: Jan Schoonhoven

Jan Schoonhoven was een schilder en beeldend kunstenaar uit Delft, die met name in de tweede helft van de twintigste eeuw actief was. Hij maakte eind jaren 50 deel uit van de zogeheten Informele Groep en was korte tijd later een van de vertegenwoordigers van de Nulbeweging in Nederland. Het werken met tegenstellingen en het experimenteren met materialen en technieken zijn vaak de uitgangspunten in de kunst van Schoonhoven. In zijn vroege jaren waren zijn schilderijen en tekeningen vooral beïnvloed door het expressionisme, dat tot de Tweede Wereldoorlog een populaire kunststroming was. Na die tijd koos hij voor een meer objectieve en minder emotionele werkwijze.

Opvallend aan Jan Schoonhoven is dat hij zijn kunstenaarschap altijd naast zijn reguliere baan heeft uitgeoefend. Van 1946 totdat hij in 1979 de pensioengerechtigde leeftijd bereikte werkte hij namelijk bij de PTT. Dat de in 1914 geboren Schoonhoven zichzelf wel als een serieus kunstenaar beschouwde, blijkt uit het feit dat hij in de jaren 30 studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Gaandeweg begon hij zich echter af te wenden van de gangbare ideeën in de schilderkunst, en richtte hij zich op het maken van minimalistische kunst waarbij de kunstenaar zelf naar de achtergrond verdwijnt.

In 1957 leidde dit tot de oprichting van de Informele Groep, met kunstenaars als Armando en Jan Henderikse. Hierin werd de abstracte expressie de belangrijkste drijfveer, waarbij niet gestreefd werd naar een bepaald schoonheidsideaal. Met de Nulbeweging die hier in 1960 uit ontstond ging Schoonhoven nog een stapje verder en koos hij voor geometrie, herhaling, objectiviteit, het werken met slechts één of twee kleuren en het gebruik van karton, papier-maché, closetrollen, triplex, industriële materialen en weinigzeggende titels. Schoonhoven exposeerde onder meer in Amsterdam, Hamburg, Kassel, Montreal. Vanaf zijn pensionering tot zijn overlijden in 1994 maakte hij veel pen- en penseeltekeningen.

GeschiedenisJanSchoonhoven

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s